Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2013

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΕ ΑΡΘΡΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ


Κύριε Διονέλλη (υπεύθυνος δημοσιογράφος της δημοσίευσης),
Έχοντας μας συνηθίσει σε ποιοτικά και κυρίως ακριβή άρθρα, εκπλαγήκαμε όταν αναγνώσαμε δημοσίευμά σας στο φύλλο της από 19/9/2013, "Εφημερίδας των Συντακτών". Εκεί αναφέρεστε στην καθυστέρηση αποπληρωμής των εργαζομένων της  κοινωφελούς σε Ηράκλειο και Λασίθι, προγράμματος που υλοποιήθηκε από την Αλληλεγγύη Κρήτης σε 21 συμπράττοντες Δήμους και φορείς του Δημοσίου της Ανατολικής Κρήτης. Ως λειτουργός της ενημέρωσης θα ήταν σημαντικό, για την διαφανή παρουσίαση των γεγονότων, πριν δημοσιεύσετε τις θέσεις και τα ζητήματα υπό μορφή εικασιών που σας έθεσε κατά το δοκούν πρώην εργαζόμενος μας, να τα διασταυρώσετε με τα πραγματικά γεγονότα όπως αυτά τεκμηριώνονται επισήμως βάσει εγγράφων και αποδείξεων, από την Αλληλεγγύη Κρήτης φορέα υλοποίησης του Προγράμματος ΚΟΧ που έχει την εκ του νόμου ευθύνη και υποχρέωση της ορθολογικής διαχείρισης και αποπληρωμής του συνόλου των 1750 εργαζομένων. Ως αμερόληπτος τρίτος, προκειμένου να ενημερώσετε  ορθώς, θα έπρεπε να λάβετε υπόψη σας, τον παράγοντα του υποκειμενισμού και της υπερβολής  ορισμένων καθομολογουμένως εικασιών δια του στόματος ανεξόφλητου εργαζομένου, ως προδήλως μεροληπτικά ή και αυθαίρετα, λόγω αγανάκτησης εφόσον ως γνωστό καθυστερεί εδώ και πέντε μήνες η αποπληρωμή τους.
Πρέπει να τονίσουμε και να εκχωρήσουμε το μέγιστο δυνατό δίκιο στους εργαζόμενους που παραπονιούνται και αγανακτούν, παρά την κατανόηση που δείχνουν οι περισσότεροι, για την ολιγωρία της διαδικασίας εξόφλησης του 20% ως αποπληρωμή των δεδουλευμένων ημερομισθίων. Όμως χαρακτηρισμοί, αυθαίρετα συμπεράσματα, διαστρέβλωση των γεγονότων από ελάχιστη ομάδα συγκεκριμένων εργαζομένων, δεν αποτελούν το μέσον για τον επιδιωκόμενο σκοπό αυτόν δηλαδή της χρονικής συντόμευσης. Υποθετικές ανακοινώσεις από ανώνυμους, προσωπικά συμπεράσματα που πάσχουν υπόστασης και ειλικρίνειας,ορισμένες φορές με εξωθεσμικές παρεμβάσεις, προσπαθούν να διασύρουν και να σπιλώσουν την ακεραιότητα και το ήθος του φορέα απασχόλησης, ενώ επιδιώκουν να σπείρουν το πανικό στον κόσμο που εργάστηκε. Ευτυχώς τα γεγονότα αυτά γίνονται αντιληπτά και διαχωρίζονται εν αναμονή της ολοκλήρωσης της τελικής καταβολής των εξ΄ αρχής του προγράμματος εξασφαλισμένων αμοιβών τους. Ακόμα και οι ίδιοι που τα επικαλούνται, καλώς γνωρίζουν ότι η Αλληλεγγύη Κρήτης συμπαρίσταται στην αγωνία της εξόφλησης των δεδουλευμένων, που χωρίς ιδιαίτερες αναφορές, εργάζεται αγόγγυστα με την προσπάθεια της στραμμένη στην επίσπευση της τελευταίας εκταμίευσης. Εξακριβώνεται ότι το φαινόμενο αυτό απαντάται σε ελάχιστο αριθμό πρώην εργαζομένων που τους "προσφέρθηκε" η ευκαιρία να εκφραστούν στα ΜΜΕ και το έπραξαν με την μέγιστη δυνατή επιπολαιότητα η με άγνωστη σε εμάς σκοπιμότητα, όπως στην περίπτωση του πρώην εργαζόμενου μας κ. Μ. Στεφανάκη.
Αντιθέτως η συντριπτική πλειονότητα των ωφελουμένων που επικοινώνησε αυτοπροσώπως κατά την παραλαβή των βεβαιώσεων αποδοχών, είτε τηλεφωνικά με τα στελέχη της Αλληλεγγύη Κρήτης, έχει αντιληφθεί την πραγματικότητα, δείχνοντας μέχρι και σήμερα την απαιτούμενη κατανόηση, συμπεριφορά που ειλικρινά μας υποχρεώνει να εργαστούμε άοκνα για την συντόμευση της αποπληρωμής τους η οποία ευελπιστούμε να λήξει αισίως τις επόμενες ημέρες. Απαιτείται να διευκρινιστεί προς ενημέρωση των 450 εν αναμονή προς εξόφληση εργαζομένων, σε σχέση με τα εικονικού χαρακτήρα διαλαμβανόμενα ως αυθαίρετοι και ανυπόστατοι προσωπικοί ισχυρισμοί του κ. Μ. Στεφανάκη, ότι:
Οι ανεξόφλητοι εργαζόμενοι, που έχουν λαμβάνειν περίπου το 20% του συνόλου των δεδουλευμένων αποδοχών τους, δεν υπερβαίνουν και στους δυο νομούς τους 450. Αφορούν αποκλειστικά και μόνο εκείνους του δευτέρου 5μήνου, που ολοκλήρωσαν τα ημερομίσθια τους κατά την παράταση του προγράμματος δηλαδή το δεύτερο 15νθήμερο του Απριλίου. Οι 1350 εργαζόμενοι του Α΄ πενταμήνου έχουν πλήρως αποπληρωθεί εδώ και 5 μήνες.
Η δυσλειτουργία αυτή στο κλείσιμο του προγράμματος, παρουσιάστηκε λόγω του φαραωνικού όγκου των 220.000 ημερομισθίων, τα οποία ταυτοποιήθηκαν και αντιστοιχήθηκαν ένα προς ένα με τα παρουσιολόγια των δήμων και φορέων που εργάστηκαν οι ωφελούμενοι, με την λογιστικοποίηση των ενσήμων του ΙΚΑ, την αντιστοίχησή τους με τους πίνακες επιχορήγησης των ασφαλίστρων του ΟΑΕΔ καθώς και με τον εξαρχής τελικό έλεγχο που διενεργείται από την αρμόδια Υπηρεσίας του Υπουργείου Εργασίας προκειμένου να εγκριθεί η επί συνόλου διαφορά ως τελική επιλέξιμη δαπάνη για την εκταμίευση του ποσού που αφορά την άμεση και έμμεση καταβολή της αποπληρωμής και ολοκλήρωσης του έργου.
Επίσης δεν μπορούμε να παραλείψουμε ότι, οι πολιτικές αλλαγές στην ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας από τον περασμένο Ιούνιο, συνοδεύτηκαν από μια σειρά υπηρεσιακών αλλαγών (κινητικότητες κλπ), στοιχείο που έφερε νέα απρόβλεπτη καθυστέρηση λόγω της από μηδενικής βάσης ενημέρωσης των νέων στελεχών, στη διαδικασία διεκπεραίωσης του έργου. Όλα αυτά, σε συνδυασμό με τον Αύγουστο των διακοπών, που θέτει σε αναστολή και μετακυλύει τις προγραμματισμένες λειτουργίες του δημοσίου περίπου ενάμιση μήνα αργότερα, είναι βεβαίως καλά διατυπωμένες δικαιολογίες εκ μέρους του Υπουργείου αλλά ουδόλως λύνουν το πρόβλημα των οικονομικών υποχρεώσεων της Αλληλεγγύης. Προπαντός όμως δεν ανακουφίζουν τους χειμαζόμενους οικονομικώς πρώην εργαζομένους μας που διακαώς περιμένουν τα τελευταία οικονομικά ψιχία των δεδουλευμένων τους για να καλύψουν στοιχειώδεις ανάγκες τους.
Θα μας προβλημάτιζε και θα μας θορυβούσε το γεγονός, όσο αναφορά την αξιοπιστία και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της Αλληλεγγύη Κρήτης, που πιστοποιούνται από την Διαχειριστική της Επάρκεια, εάν τυχόν είχαν παρουσιαστεί περιπτώσεις απώλειας ημερομίσθιων, ενσήμων, καταβολής δεδουλευμένων, ή γενικά τελεσίδικες περιπτώσεις παραλήψεων εις βάρος κάποιων εργαζομένων, από την στιγμή που πρόκειται για τεράστιο όγκο ολοκληρωμένης εργασιακής διαχείρισης, σε αριθμό 1750 εργαζομένων. Επί αυτού δεν διεκδικούμε περγαμηνές, αλλά το παραθέτουμε τουλάχιστον ως απτό δείγμα διαφανούς και αποτελεσματικής διαχείρισης για τους πλέον δύσπιστους και παντοιοτρόπως υποκινούμενους.
Για τις όποιες απορίες, τυχόν καλόπιστων ή δύσπιστων τρίτων ή ακόμη και πρώην εργαζομένων με αρνητική ή καχύποπτη προαίρεση σχετικώς με την διαχειριστική διαφάνεια του έργου που υλοποιήσαμε, και που πιθανώς δεν γνωρίζουν να αναζητούν έγγραφα διαχείρισης στον ιστότοπο του προγράμματος Διαύγεια, όπου είναι αναρτημένη όλη η οικονομική διαχείριση του έργου, θα μας χαροποιούσε να απευθύνονται στα γραφεία μας για παροχή κάθε διευκρίνησης από τα στελέχη του φορέα μας αντί να εκφράζουν εικασίες, καχυποψίες και συκοφαντίες δημοσίως.
Για να μην χάνεται η επί της ουσίας υπόθεση, πρέπει συνοπτικά να αναφέρουμε ότι 1750 συνάνθρωποί μας ωφελήθηκαν έστω πρόσκαιρα για 5 μήνες, πρόσφεραν κάποια χρήματα στις οικογένειες τους, απέκτησαν για αυτούς και τα μέλη των οικογενειών τους βιβλιάριο υγείας και πρόσβαση σε πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη καθώς και 125 ασφαλιστικά συνταξιοδοτικά ένσημα. Συμπληρώνοντας ακόμη 25 ημερομίσθια μέσα στο 2013 θα μπορέσουν να επωφεληθούν του επιδόματος ανεργίας. Μην ξεχνούμε ότι χάριν της κοινωφελούς εργασίας και της εργατικότητας των ωφελουμένων στηρίχτηκαν οι κοινωνικές δομές των δήμων, των νοσοκομείων και των άλλων φορέων επαληθεύοντας τον όρο της κοινωφελούς απασχόλησης. Η δυσπιστία ως προς την ευρύτερη κοινωνική προσφορά του προγράμματος άλλωστε αμβλύνεται ρίχνοντας με μια ματιά, στην βελτιωμένη όψη της πόλης μας, και των υπολοίπων της Ανατολικής Κρήτης όπου  παρέμειναν και διατηρούνται και σήμερα τα σημεία εκείνα που καταδεικνύουν το πέρασμα του προγράμματος ΚΟΧ.
Δεν σας κρύβουμε ότι πεποίθηση και θάρρος να συνεχίσουμε το έργο μας, είναι τα χιλιάδες ειλικρινή συγχαρητήρια - ευχαριστήρια που δεχόμαστε από τους πρώην εργαζομένων μας και με αγωνία ερωτώντες συμπολίτες μας, για το πότε θα προκηρυχθεί αντίστοιχο πρόγραμμα.

Κλείνοντας, ως Πρόεδρος της Αλληλεγγύη Κρήτης, αλλά και ειδικότερα ως επικεφαλής του ΔΣ της Ένωσης Καταναλωτών Ηρακλείου - Κρήτης έρχομαι να καταθέσω τον σεβασμό μου και τις ευχές μου για ένα καλύτερο αύριο, στους επικεφαλείς και τα στελέχη των 21 φορέων που συνεργαστήκαμε, προπάντων όμως στους εκατοντάδες εργαζόμενους και τις οικογένειές τους, που σφίγγοντας το χέρι μου, εξέφρασαν με ειλικρίνεια το "ευχαριστώ" τους για την κοινωφελή εργασία και τα αποτελέσματά της, προτρέποντάς μας να μην εγκαταλείψουμε αυτή την δύσκολη ώρα την προσπάθεια που κάνουμε για την πατρίδα και την κοινωνία.
 
ΝΙΚΟΣ ΤΖΑΝΑΚΗΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΣ